Despre asigurarea creditelor interne si a creditelor de export

Scris de pe 08.04.2014 0 Comentarii

Asigurarea creditelor interne protejeaza asiguratul impotriva riscurilor de neplata prelungita de catre cumparator sau a insolvabilitatii acestuia pe perioada cuprinsa intre productie si distributie, de regula, inainte de vanzarea finala catre consumator.

Acoperirea asiguratorului se limiteaza la acei clienti care depasesc un anumit nivel determinant al datoriilor si a caror neplata prelungita va avea un impact mare asupra disponibilitatilor banesti din contul asiguratului. Inainte de incheierea unei astfel de asigurari, asiguratorul analizeaza activitatea financiara a beneficiarului si a clientilor acestuia, verifica solvabilitatea si bonitatea financiara a clientilor, stabileste limite de credit pentru fiecare client. In baza acestor analize asiguratorul poate exclude din asigurare anumiti clienti sau poate stabili plafoane de credit.

Exista mai multe tipuri de polite de asigurare a creditelor interne:

  • polita pentru o singura tranzactie;
  • polita pe o durata determinata, incheiata pe baza cifrei de afaceri;
  • polita pentru un numar de tranzactii;
  • polita pentru unul sau mai multi cumparatori, de obicei are caracter anual;
  • polita pentru cifra de afaceri de credit, de obicei are caracter anual;
  • polita pentru mai multe conturi ale unui asigurat.

Asigurarea creditelor de export acopera in general riscuri ce decurg din perioada prelungita de neplata a bunurilor – in general se stipuleaza o perioada de 6 luni in contractul de asigurare. Riscurile asigurabile sunt cele rezultate din vanzarea de bunuri sau prestarea de servicii pe credit, in afara tarii, dar concret includerea/excluderea acestora din polita de asigurare ramane la latitudinea asiguratorului.
Tipul de asigurare cel mai frecvent folosit este polita generala pe cifra de afaceri si se refera la importatorii care cumpara pe credit.

Cel mai important avantaj al politei de asigurare a creditelor pentru export il reprezinta reducerea costurilor ce se pot obtine prin asigurare, spre deosebire de garantia bancara. Totodata ofera avantajul patrundeii pe piete noi, chiar cu risc comercial sau politic, precum si sprijin in alegerea partenerilor de afaceri si in mentinerea unui nivel optim al lichiditatilor.

Raportat la termenul de creditare, se disting:

  • asigurari ale exportului pe credit pe termen scurt – cu o durata de maxim un an, se refera la acoperirea riscurilor privind insolvabilitatea cumparatorului, incapacitatea temporara de plata si refuzul marfurilor importate;
  • asigurari ale exportului pe termen mediu si lung – cu durata de 5, 10 si chiar 20 de ani, acopera riscul de neplata datorat unor cauze comerciale (fluctuatia ratei dobanzii, a cursului de schimb valutar etc), investitionale (devalorizarea/supraevaluarea unei investitii, lichiditatea unei investitii etc) sau politice (impunere de restrictii la import, neplata sumelor datorate de catre debitori publici, refuzul admiterii pe teritoriul tarii a anumitor produse).

Primele de asigurare se stabilesc in functie de valoarea asigurarii, perioada asigurata,
natura cumparatorului (public sau privat), tara acestuia (riscul de tara), modalitatea de plata si eventuale garantii prevazute in contract.

 

  • protectie anti-spam

Ai deja cont pe Sigurama.ro ?

Comentariul tau va fi publicat numai dupa aprobarea acestuia de catre moderatorii Sigurama.ro.
Nu vor fi publicate comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la
violenta sau la ura, precum si acuzatii fara acoperire. Multumim pentru intelegere.

 
* campuri obligatorii

Asiguratori

Sucursale, Centre de dauna, sediul central, program de lucru, contact:

Toti asiguratorii

Glosar

Afla semnificatia celor mai importanti termeni din asigurari:

Toti termenii

Servicii conexe

Alte produse si servicii similare, oferite de reteaua noastra:

* campuri obligatorii