Ce este asigurarea de credite si garantii

Scris de pe 08.04.2014 0 Comentarii

Asigurarea de credit este un instrument care protejeaza comerciantii si producatorii de riscul de neplata a celor care cumpara sau inchiriaza bunuri, in conditiile in care in economia contemporana majoritatea platilor se fac dupa livrarea bunurilor. 

In primul rand vanzatorul are acoperit riscul de neincasare a contravalorii bunurilor; asigurarea acopera si riscurile de neplata provenite din situatii de faliment al beneficiarului livrarii sau datorita unor situatii neprevazute din tara in care au fost livrate bunurile (razboi, nationalizare etc). Astfel de asigurari sunt si o forma de garantie fata de banca, facilitand accesul la finantare si se pot incheia pentru un singur credit sau pe cifra de afaceri.

Scopul asigurarilor de credite si garantii este de a proteja activitatea comerciala prin transferarea riscurilor de neincasare asupra asiguratorului. Aceste asigurari sunt caracteristice economiilor de piata cu un sistem de credite stabil si bine dezvoltat, deoarece cu cat sunt implicate riscuri mai mari in comertul cu alte tari, cu atat ele se asigura la nivel guvernamental, prin organisme special constituite; in unele tari aceste organisme apar ca agentii guvernamentale, in altele sunt companii de asigurare (de stat sau private), dar care colaboreaza cu autoritatile guvernamentale.

Companiile de asigurare au, de regula, o activitate preponderenta de asigurare la care se adauga garantarea, in numele guvernului tarii respective, a unor credite promovand, astfel, exportul comerciantilor nationali.

Asigurarile de credite se impart in doua mari categorii:
1. Asiguarea creditelor interne si a creditelor de export
2. Asigurarea creditelor de consum, de investitii, de cautiune si de fidelitate.

Asigurarile de credite nu acopera pierderea in proportie de 100%, in contractul de asigurare specificandu-se ca un procent de 20-25% din paguba sa fie suportat de asigurat.

Parerea ta despre acest articol Ce este asigurarea de credite si garantii
  • protectie anti-spam

Ai deja cont pe Sigurama.ro ?

Comentariul tau va fi publicat numai dupa aprobarea acestuia de catre moderatorii Sigurama.ro.
Nu vor fi publicate comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la
violenta sau la ura, precum si acuzatii fara acoperire. Multumim pentru intelegere.

 
* campuri obligatorii

Asiguratori

Sucursale, Centre de dauna, sediul central, program de lucru, contact:

Toti asiguratorii

Glosar

Afla semnificatia celor mai importanti termeni din asigurari:

Toti termenii

Servicii conexe

Alte produse si servicii similare, oferite de reteaua noastra:

* campuri obligatorii