Ce tip de asigurare de viata ti se potriveste

Scris de pe 27.03.2014 0 Comentarii

Obiectivul asigurarilor de viata clasice este acela de a va oferi protectie financiara. Prin intermediul unui contract, asiguratorul se obliga sa plateasca o suma de bani in cazul in care survine decesul persoanei asigurate. De retinut, in acest tip de asigurare nu se acumuleaza capital.

Spre deosebire de asigurarile de viata clasice, care au ca obiectiv protectia in caz de deces a persoanei asigurate, asigurarea de viata cu acumulare de capital are prima impartita astfel: o parte din prima pe care o platiti acopera componenta de protectie (ca si in cazul unei asigurari clasice de viata), in timp ce o alta parte este investita de catre compania de asigurari si platita la finalul perioadei contractuale sau chiar inainte, impreuna cu o parte din profitul obtinut. In acest caz, asigurarile de viata sunt si un instrument de economisire.

Asigurarea de viata pe termen limitat

Evenimentul asigurat consta in decesul persoanei asigurate pe durata de valabilitate stabilita in contract, caz in care suma asigurata garantata este platita beneficiarilor.
Nu exista niciun element de economisire/investitie in acest tip de asigurare:
Daca plata primelor inceteaza la un moment dat, acoperirea inceteaza si nu se recupereaza nicio parte din prime;
Daca persoana asigurata supravietuieste pana la sfarsitul contractului nu se plateste niciun beneficiu.
De retinut, ca aceasta este cea mai simpla si cea mai accesibila asigurare de viata din punctul de vedere al pretului- ofera sume asigurate mari in schimbul unor prime mici.

Asigurarea de viata pe termen nelimitat

Ofera protectie permanenta pentru ca durata contractului se intinde de obicei pana la varste inaintate (95 de ani sau chiar mai mult).
Primele de asigurare se platesc fie pe toata durata contractului sau pana la un anumit moment determinat in contract ( de exemplu 60 de ani, 70 de ani, varsta pensionarii sau alte situatii).

Suma asigurata garantata este platita oricand survine decesul, pe durata contractului. Primele de asigurare pot contine si un element de economisire astfel ca in timp polita acumuleaza o anumita rezerva ce permite plata unei valori de rascumparare in caz de reziliere sau a indemnizatiei de supravietuire; de obicei o astfel de asigurare ofera si participare la profit.

De retinut! Acest tip de polita este destinata sa asigure protectie permanenta familiei si poate fi folosita si pentru a acoperi cheltuielile funerare si eventualele taxe de succesiune.

Exista mai multe tipuri de asigurari de viata pe termen limitat:
1. Cu suma constanta- suma asigurata ramane neschimbata pana la sfarsitul contractului si la fel si prima de asigurare;
2. Cu suma asigurata crescatoare – suma asigurata si prima cresc automat cu un anumit procent fara a fi necesara re-evaluarea medicala. Acest tip de asigurare este potrivit in cazul in care se doreste mentinerea valorii prin adaptarea la inflatie sau in cazul in care se estimeaza ca venitul care ar trebui inlocuit in caz de deces va creste in timp;
3. Cu suma asigurata descrescatoare – suma asigurata initiala descreste (de obicei anual) pana la sfarsitul contractului cand devine zero. Prima poate ramane constanta sau se poate modifica . Acest tip de asigurare este specifica de obicei pentru garantarea creditelor ipotecare;
4. Conversibila – contine optiunea de a transforma contractul intr-un contract pe perioada nelimitata sau intr-o asigurare mixta de viata. Se incheie fara evaluare medicala daca suma asigurata ramane neschimbata;
5. Renta pentru urmas – suma asigurata descreste pe masura apropierii de sfarsitul contractului; in caz de deces suma asigurata va fi platita familiei in rente lunare, trimestriale sau anuale de la data decesului pana la data la care s-ar fi terminat contractul. O modalitate de a inlocui venitul celui care ‚aduce cei mai multi bani in casa” pe o anumita perioada de obicei se incheie pana cand cel mai mic copil isi termina studiile;
6. Reinnoibila – este similara cu polita de viata de tipul convertibil, dar optiunea inclusa este de a inlocui polita originala la data expirarii cu o alta asigurare de viata pe termen limitat fara re-evaluare medicala. In momentul in care polita este reinnoita, prima de asigurare a noi polite va depinde de varsta asiguratului la momentul reinnoirii. Acest tip de asigurare este potrivit pentru persoanele tinere care au resurse financiare limitate, dar care doresc garantia reinnoirii aoperirii indiferent de starea viitoare de sanatate.

Asigurarea mixta de viata

Este asigurarea de viata care combina protectia cu economisirea pe termen lung. Acopera riscul de deces sau supravietuire – astfel suma asigurata garantata este platita:

  • Fie in cazul decesului (catre beneficiarul din contract);
  • Fie la terminarea contractului in caz de supravietuire (contractantului sau asiguratului, in functie de cum s-a stabilit in contract);

In contract se acumuleaza rezerva si in caz de reziliere se plateste valoarea de rascumparare. Acest tip de contract de asigurare include si beneficiul de participare la profit.

Asigurarea de viata de tip studii

Asigura acumularea unei sume de bani necesara pentru educatia copilului. Exista si o componenta de protectie prin preluarea platii primelor viitoare in cazul decesului asiguratului.
La terminarea perioadei de plata a primelor, suma asigurata garantata va fi platita beneficiarului (copilului) sub forme de rente sau ca o suma unica;
Cea mai mare parte a primei este directionata catre economisire. In contract se acumuleaza rezerva si in caz de reziliere se plateste valoarea de rascumparare. De asemenea, in cele mai multe cazuri, este inclus beneficiul de participare la profit.

Asigurarea de tip dota

Asigurarea de viata de tip dota asigura acumularea unei sume de bani necesara pentru un start in viata adulta. Aceasta contine atat o componenta de protectie prin preluarea platii primelor viitoare in cazul decesului asiguratului.
La terminarea perioadei de plata a primelor, suma asigurata garantata va fi platita beneficiarului sub forma unei sume unice (aceasta fiind una din deosebirile fata de asigurarea tip studii).
Cea mai mare parte a primei este directionata catre economisire. In contract se acumuleaza rezerva si in caz de reziliere se plateste valoare de rascumparare. In cele mai multe cazuri este inclus beneficiul de participare la profit.

Asigurarea de supravietuire

Este o asigurare ce contine doar un element de economisire. Suma asigurata garantata este platita doar la terminarea contractului in caz de supravietuire. In cazul decesului nu se plateste niciun beneficiu. In contract se acumuleaza rezerva si in caz de reziliere se plateste valoarea de rascumparare. De asemenea exista beneficiul de participare la profit.
Exista si o varianta modificata a acestui tip de asigurare: in cazul decesului se plateste suma primelor platite pana la momentul decesului plus participarea la profit.

Asigurarea pentru ipoteca

Este o asigurare de viata pe termen limitat cu suma asigurata descrescatoare, care se foloseste, de obicei, pentru garantarea creditelor ( ipotecare).
Suma asigurata initiala descreste (de obicei anual) pana la sfarsitul contractului, cand devine zero;
Durata contractului este egala cu aceea a creditului ipotecar la care este atasata ;
Suma asigurata este corelata cu suma ramasa de rambursat din creditul ipotecar.

Prima poate ramane constanta sau se poate modifica.
Creditorul se asigura in acest fel ca, in cazul in care debitorul decedeaza, va incasa sumele restante neplatite.

Asigurarea de boli severe/grave

Reprezinta o suma asigurata garantata in momentul diagnosticarii cu o afectiune care pune in pericol viata persoanei asigurate, cum ar fi; cancer, infarct sau atac cerebral. Lista de astfel de afectiuni poate fi mai scurta sau mai extinsa , unele polite oferind acoperire si pentru afectiuni care nu pun in pericol viata imediat, dar care sunt grave, cum ar fi: pierderea auzului, pierderea vederii,a vorbirii sau a unui organ, afectiuni care fac necesar un transplant s.a.m.d
Prima de asigurare depinde de varsta, sex, suma asigurata, starea sanatatii si afectiunile acoperite prin contract.

Poate exista in 2 variante:

  • Contract de sine statator care ofera doar protectie in cazurile mentionate mai sus si nu exista element de economisire si nici valoare de rascumparare;
  • Asigurare suplimentara care se adauga unui alt contract de asigurare de viata (pe termen limitat, pe termen nelimitat, asigurare mixta de viata, unit-linked).

Este potrivita atat pentru persoanele singure cat si pentru cei care au dependenti. Poate fi folosita pentru a achita un credit sau pentru a asigura tratamentul.

Parerea ta despre acest articol Ce tip de asigurare de viata ti se potriveste
  • protectie anti-spam

Ai deja cont pe Sigurama.ro ?

Comentariul tau va fi publicat numai dupa aprobarea acestuia de catre moderatorii Sigurama.ro.
Nu vor fi publicate comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la
violenta sau la ura, precum si acuzatii fara acoperire. Multumim pentru intelegere.

 
* campuri obligatorii

Asiguratori

Sucursale, Centre de dauna, sediul central, program de lucru, contact:

Toti asiguratorii

Glosar

Afla semnificatia celor mai importanti termeni din asigurari:

Toti termenii

Servicii conexe

Alte produse si servicii similare, oferite de reteaua noastra:

* campuri obligatorii