Care este deosebirea intre asigurarea RCA si asigurarea CASCO

Scris de Nume1 Prenume1 pe 25.03.2014 0 Comentarii

Prima si cea mai importanta diferentiere intre asigurarea RCA si asigurarea CASCO se face din punct de vedere juridic: polita RCA are un caracter obligatoriu (este o asigurare prin efectul legii), spre deosebire de polita CASCO, care este o asigurare facultativa, contractuala.

Din perspectiva beneficiarului asigurarii, se poate face o alta distinctie clara intre polita RCA si polita CASCO:

Din alt punct de vedere, trebuie retinut ca RCA este o asigurare de raspundere civila - care acopera sumele datorate de asigurat tertilor in urma unor prejudicii sau vatamari corporale aduse acestora – aplicata la domeniul auto, adica prejudiciile sau vatamarile corporale se restrang la sfera de cauzalitate a autovehiculului. De altfel scopul politei RCA este ca cel prejudiciat sa primeasca despagubiri pentru daunele suferite, indiferent de situatia materiala a celui care a produs paguba.

Polita CASCO este o asigurare de bunuri in baza careia sunt acoperite de asigurator prejudicii aduse unui bun (autovehiculul) aflat in proprietatea unei personae fizice sau juridice. Pentru a incheia o polita CASCO, proprietarul autovehiculului trebuie sa faca o investitie financiara in acoperirea unor riscuri viitoare si posibile, care ii pot prejudicia bunul, indiferent daca daunele au fost sau nu provocate de respectivul autovehicul.


Asigurarea RCA se poate incheia doar la societatile de asigurare autorizate de ASF (fosta CSA). Asigurarea CASCO poate fi incheiata la orice societate de asigurare care are in oferta sa astfel de asigurari.

Valoarea primei de asigurare pentru polita RCA difera de la un autovehicul la altul in functie de anumiti parametrii constructivi ai acestuia, nefiind influentata de diversitatea riscurilor implicate. In cazul politei CASCO, pe langa parametrii constructivi ai autovehiculului, valoarea primei de asigurare CASCO variaza in functie de multitudinea si tipul riscurilor asigurate/excluse, precum si de valoarea fransizei.

 

  • protectie anti-spam

Ai deja cont pe Sigurama.ro ?

Comentariul tau va fi publicat numai dupa aprobarea acestuia de catre moderatorii Sigurama.ro.
Nu vor fi publicate comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la
violenta sau la ura, precum si acuzatii fara acoperire. Multumim pentru intelegere.

 
* campuri obligatorii

Asiguratori

Sucursale, Centre de dauna, sediul central, program de lucru, contact:

Toti asiguratorii

Glosar

Afla semnificatia celor mai importanti termeni din asigurari:

Toti termenii

Servicii conexe

Alte produse si servicii similare, oferite de reteaua noastra:

* campuri obligatorii